12-02-2014

Opnieuw doorbraak in verband met NIX18

Breda - Hüllhorst (BRD), 12 februari 2014. Het Duitse Wurlitzer gaat verkoopautomaten leveren die voorzien zijn van het zeer effectieve leeftijdscontrolesysteem Ageviewers. De aankondiging wordt gedaan naar aanleiding van een publicatie van het Trimbos Instituut, waaruit blijkt dat kinderen nog altijd moeiteloos tabak kunnen kopen.

In Nederland staan meer dan 10.000 sterk verouderde tabaksautomaten waarmee jaarlijks meer dan een half miljoen pakjes sigaretten aan jongeren onder de leeftijdsgrens worden verkocht. Met de nieuwe automaat kan dit worden voorkomen.

Verkoopverbod
De verkoop van tabak aan jongeren via automaten is al decennia een groot probleem. Technische hulpmiddelen zoals de Age-Coin of - Key zijn kinderlijk eenvoudig te omzeilen door zowel de kopers als verkopers van tabak. De marge op tabak is zo flinterdun dat in veel gevallen helemaal geen effectief leeftijdscontrolesysteem bekostigd kan worden. Steeds meer landen kiezen vanwege de aanhoudende problematiek voor een totaalverbod op tabaksautomaten, zoals recent Engeland, Finland en Israël.

Het alternatief
Wurlitzer en Ageviewers verklaren gezamenlijk: “In het licht van NIX18 is het sterk verouderde netwerk van automaten in de horeca sowieso onhoudbaar. Maar de problemen met leeftijdscontrole stapelen zich ook elders op. Kassapersoneel in de supermarktbranche heeft bijvoorbeeld steeds meer te lijden onder agressie. Met de nieuwe automaat hebben de tabaksverstrekkende branches voortaan de keuze tussen twee verschillende verkoopsystemen. Zoals bij de inzet van Ageviewers aan de kassa, is het verkooppersoneel bij de inzet van de automaat verlost van de leeftijdscontroletaak en de bijbehorende agressie en kan de overheid vanwege de gegarandeerd strikte naleving met veel minder toezicht uit.”

Oproep
Om de introductie van de nieuwe, kindveilige automaten te bevorderen roepen de beide partijen de tabaksindustrie op de financiële ondersteuning van het huidige automatennetwerk te beëindigen.

upload/image/140233459.jpg