Traditionele leeftijdscontrole oorzaak alcoholverkoop aan kinderen

Een groot gedeelte van het leven van pubers en adolescenten voltrekt zich buitenshuis, buiten de invloedsfeer van ouders of opvoeders. Het is daarom essentieel dat ook verkopers van drank zich strikt aan leeftijdsgrenzen houden. Nieuw inzicht wijst uit dat de ouderwetse manier van controleren alcoholschade in de hand werkt. >

Tot voor kort dacht men dat ‘traditionele controle’ door het kassapersoneel een goede methode was om verkoop van alcohol aan kinderen te voorkomen. Inmiddels blijkt niets minder waar. Ieder onderzoek naar de naleving van leeftijdsgrenzen, niet één uitgezonderd, wijst uit dat er bij deze controlewijze altijd weer een of meer winkels zijn waar wél aan kinderen wordt verkocht. Waarbij kinderen zich voor drank logischerwijs naar juist die verkooppunten bewegen, en niet naar winkels waar geen alcohol aan hen zal worden verkocht.

Traditionele controle werkt alcoholverkoop aan kinderen daardoor in de hand. Dat in bepaalde winkels wél goed gecontroleerd wordt, verandert daar helemaal niets in. De effectiviteit van de methode wordt simpelweg bepaald in de zwakste schakel(s). En omdat die zwakke schakels bij ouderwetse controle altijd blijken voor te komen, staat deze methode feitelijk garant voor beschikbaarheid van alcohol voor kinderen. Rekenhulpmiddel, ID scanner of training van personeel: ondanks dit alles wordt er telkens tóch weer ergens aan jeugd verkocht.

Lees verder >
upload/image/101788725.jpg